Καλωσήλθατε στα Αυγώνυμα!

NEA MONH

Το μοναστήρι της Νέας Μονής βρίσκεται σε απόσταση 12 χ.μ. από την πόλη του νησιού και περίπου 4 χ.μ. από το χωριό των Αυγωνύμων.Αποτελεί το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Χίου και είναι ένα από τα σπουδαιότερα του ελληνικού χώρου.

Χτίστηκε το 1042 μ.Χ. με δωρεά του αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης Κωνσταντίνο Θ΄ τον Μονομάχο, ο οποίος έστειλε τεχνίτες από την Κωνσταντινούπολη για να πραγματοποιήσουν την υπόσχεση που είχε δώσει στους μοναχούς Νικήτα, Ιωάννη και Ιωσήφ για την ανέγερση μοναστηρίου διότι είχαν προφητεύσει ότι θα γινόταν αυτοκράτορας κατά τη διάρκεια εξορίας στη Λέσβο. Η Μονή χτίστηκε στο σημείο όπου οι μοναχοί βρήκαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής αποτελούν μια από τις τρεις κορυφαίες δημιουργίες των εικαστικών τεχνών στον Πανελλαδικό χώρο κατά τον Μεσαίωνα. Ξεχωρίζουν τα δείγματα της τέχνης της Βασιλεύουσας μιας και οι καλλιτέχνες που δούλεψαν εδώ ήταν Κωνσταντινοπολίτες όπου ήρθαν κατευθείαν από την Πόλη, σταλμένοι από τον ίδιο τον αυτοκράτορα και μετέφεραν μαζί τους την τεχνοτροπία τους, παρόμοια με αυτή που διακοσμούσε τα αυτοκρατορικά ανάκτορα.

Για πολλούς αιώνες ήταν το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της Χίου. Έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από τους Τούρκους στη σφαγή της Χίου το 1822 όπου βρήκαν καταφύγιο χιλιάδες γυναικόπαιδα κυνηγημένα από τους Τούρκους όπου και σφαγιάστηκαν όπως επίσης και από το μεγάλο σεισμό που έπληξε το νησί το 1881 όπου και προκάλεσε την καταστροφή του τρούλου της αψίδας του καθολικού ιερού και τις καταστροφές πολλών μωσαϊκών και ψηφιδωτών.

Στον κυρίως ναό η καλύτερη σωζόμενη παράσταση είναι η Βάπτιση, η οποία μαζί με τη Σταύρωση και την Ανάσταση αποτελεί το αριστουργηματικότερο ίσως τρίπτυχο. Υπάρχουν επίσης και η Μεταμόρφωση και η Αποκαθήλωση, ενώ σώζονται οι δύο από τους τέσσερις Ευαγγελιστές τον Ιωάννη και τον Μάρκο.

Η Μονή γιορτάζεται στις 23 Αυγούστου. Έχει αναγνωριστεί διεθνώς και λόγω της εξαιρετικής της σημασίας από άποψη ιστορικής τέχνης και αρχιτεκτονικής ανήκει στα μνημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO.