Καλωσήλθατε στα Αυγώνυμα!

Μαστίχα Χίου

Η Μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε από τα αρχαία χρόνια, τόσο για το ιδιαίτερο άρωμα της, όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Επίσης χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των δοντιών, στην κοσμετολογία για τον καθαρισμό του προσώπου και του σώματος.
Συμμετείχε και ως δραστικό συστατικό σε μια σειρά από φαρμακευτικές συνταγές. Τέλος έχει καταγραφεί στην διάρκεια των αιώνων λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων της στην υγεία του ανθρώπου και για την συμβολή της στην ανακούφιση διαφόρων ασθενειών.

Η μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό γεωργικό προϊόν. Παράγεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα λεγόμενα Μαστιχοχώρια.

Η μαστίχα της Χίου είναι η ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδενδρου. Φυσική, αρωματική ρητίνη, που εκκρίνεται σε σχήμα δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά, μέσω επιφανειακών τομών που προκαλούνται με αιχμηρά εργαλεία.

Η περίοδος της καλλιέργειας είναι από τον Ιούλιο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Αρχικά καθαρίζεται η περιοχή γύρω από τον κορμό του δέντρου για να είναι καθαρό το μέρος που θα πέσει η μαστίχα. Στη συνέχεια απλώνεται γύρω γύρω ασπρόχωμα ώστε να πέσει σε καθαρό μέρος η μαστίχα αλλά και για να διευκολύνει το μάζεμα και το καθάρισμά της.
Στη συνέχεια ξεκινάει το «κέντημα», δηλαδή τομές στο φλοιό του δέντρου. Η ρητίνη στάζει αργά από τις τομές και σιγά-σιγά καταλήγει στο έδαφος όπου και στερεοποιείται με πολύ αργούς ρυθμούς σχηματίζοντας έτσι μεγάλα και μικρά κομμάτια. Τα κομμάτια αυτά, αφού μαζευτούν από τους αγρότες ξεκινάει το καθάρισμά τους. Το καθάρισμα αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία που απασχολεί τους μαστιχοπαραγωγούς και τις οικογένειές τους, τους χειμερινούς κυρίως μήνες.


Η μαστίχα χρησιμοποιείται κυρίως:

Στην ιατροφαρμακευτική
Στη χειρουργική οδοντιατρική
Στην αισθητική
Στη μαγειρική
Στη ζαχαροπλαστική
Στη ποτοποιία

Πολλές χώρες του εξωτερικού εκτός από την Ευρώπη είναι η M. Ανατολή, η Αμερική, η Αφρική, η Αυστραλία, η Ασία είναι αυτές οι οποίες προμηθεύονται κάθε χρόνο με μεγάλες ποσότητες μαστίχας.

Όλα τα προϊόντα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου είναι προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).