Καλωσήλθατε στα Αυγώνυμα!

ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ ΧΙΟΣ

Η Χίος είναι ένα από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από τις ακτές της Μικράς Ασίας. Το νησί έχει έκταση περίπου 840 τετρ. χιλιόμετρα και είναι το 5ο σε μέγεθος ελληνικό νησί. Στο Νομό Χίου ανήκουν και οι Οινούσσες και τα Ψαρά. Από την πρώτη στιγμή που θα πλησιάσει κάθε επισκέπτης τη Χίο νιώθει αμέσως την αίσθηση της αρχοντιάς που συνταιριάζει με το ήμερο και το γαλήνιο που αποπνέει. Η Χίος άλλωστε δεν έχασε ποτέ την αυθεντικότητα της στο πέρασμα των χρόνων.

Τα μεθυστικά αρώματα από τους κήπους της έρχονται να δέσουν με την ξεχωριστή μυρωδιά της μαστίχας που γεμίζει τον αέρα, κυρίως στα Μαστιχοχώρια , αλλά και με τη ναυτοσύνη της που αποτελεί παράδοση αιώνων για τους ανθρώπους της. Η Χίος στάθηκε πάντα σιωπηλή προκαλώντας μονάχα τους αληθινά υποψιασμένους ταξιδιώτες να έρθουν να τη γνωρίσουν.

Μεγάλα πλεονεκτήματα του νησιού είναι οι πεντακάθαρες, όμορφες παραλίες της, τα μεσαιωνικά χωριά της και το ιδιαίτερο χρώμα των οικισμών της, αλλά και τα αξιόλογα αξιοθέατα της.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι παραλίες της Χίου, όπως θα διαπιστώσετε, είναι πολυάριθμες και παρουσιάζουν πολλές εναλλαγές μεταξύ τους .Ακόμα και αν αποφασίσετε να περάσετε στο νησί όλο το καλοκαίρι, έχετε τη δυνατότητα να επιλέγετε διαφορετική παραλία κάθε μέρα! Μερικές από τις ωραιότερες και κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού βρίσκονται κοντά στην πόλη και είναι: o Καρφάς, η Αγ. Φωτιά, ο Όρμος του Λω και η Δασκαλόπετρα. Πιο δυτικά βρίσκονται η παραλία της Ελίντας, το Τιγάνι, ο Μάναγρος και η Αγία Μαρκέλλα.

Νότια του νησιού βρίσκονται οι κοσμοπολίτικες παραλίες όπως Κώμη, Μαύρα Βόλια και Βρουλίδια. Όλες οι παραλίες στο νησί είναι πεντακάθαρες με κρυστάλλινα νερά. Αρκετές από αυτές είναι οργανωμένες, διαθέτουν ομπρέλες, ξαπλώστρες, ναυαγοσώστη.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στην πόλη της Χίου υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα που αξίζει τον κόπο να τα επισκεφτείτε. Αυτά είναι τα ακόλουθα:
Αρχαιολογικό μουσείο. Εκεί εκτίθενται κεραμικά, χάλκινα, γλυπτά, ανάγλυφα, προτομές, επιγραφές και νομίσματα.
Βυζαντινό μουσείο: Εκεί υπάρχει μεγάλη συλλογή παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών ανάγλυφων.
Κτίριο εκθέσεων Ιουστινιάνι: Σε αυτό υπάρχει συλλογή παλαιοχριστιανικών ψηφιδωτών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων και ξυλόγλυπτων.
Βιβλιοθήκη Κοραή: Μία μεγάλη βιβλιοθήκη με πλήθος βιβλίων όλων των εποχών. Πάνω από 135.000 τόμοι και χειρόγραφα. Πρόκειται για την προσωπική βιβλιοθήκη του Κοραή.
Ναυτικό Μουσείο: Μια συλλογή με αντικείμενα της ναυτικής παράδοσης της Χίου, πίνακες ιστιοφόρων και ατμοκίνητων πλοίων, ομοιώματα και εξαρτήματα πλοίων και σπάνιες φωτογραφίες.
Λαογραφικό μουσείο Καλλιμασιάς: Υπάρχουν χώροι διαμορφωμένοι που αναπαριστούν παλιά επαγγέλματα όπως ελαιοτριβείο, σιδηρουργείο καθώς και χώρους παραδοσιακού χιώτικου σπιτικού.
Νέα Μονή: Είναι το σημαντικότερο χριστιανικό μνημείο της Χίου και βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιόμετρα από την πόλη.
Αγία Μαρκέλλα: Η φημισμένη μονή βρίσκεται στη περιοχή της Βολισσού, σε μια πανέμορφη παραλία. Το προσκύνημα προκαλεί τη συγκίνηση για το μαρτυρικό θάνατο της Αγίας,
Μονή Μουνδών: Ένα βυζαντινό μοναστήρι με αξιοθαύμαστο ξυλόγλυπτο τέμπλο πάνω στο οποίο είναι σκαλισμένη η Παλαιά και Καινή Διαθήκη.
Κάστρο Χίου: Ένα εξαιρετικό κάστρο με μεγάλη ιστορία. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

ΉΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

Ρουκετοπόλεμος: Το Πάσχα γιορτάζουμε τον ρουκετοπόλεμο. Το βράδυ της Ανάστασης στον Βροντάδο χιλιάδες ρουκέτες θα πέσουν και κάνουν τον ουρανό να αλλάζει χρώματα!
• Καραβάκια: Την καινούργια χρονιά την υποδεχόμαστε με τα καραβάκια. Είναι ένα έθιμο αντάξιο της ναυτικής παράδοσης του νησιού. Κάθε χρόνο ξύλινα καραβάκια με τα φουγάρα τους και τα κανόνια τους συνοδεύονται από τα άξια πληρώματα τους στις γειτονιές της πόλης τραγουδώντας παινέματα.
Μόστρα. Είναι ένα έθιμο που γιορτάζεται τις απόκριες στα Θυμιανά. Εκεί γίνεται η αναπαράσταση της μάχης που έδωσαν οι ντόπιοι μια Τυρινή Κυριακή πριν από αιώνες, κατά των πειρατών που προσπάθησαν να εισβάλλουν στο νησί.