Καλωσήλθατε στα Αυγώνυμα!

ΑΥΓΩΝΥΜΑ

Μεσαιωνικό χωριό στην καρδιά της Χίου και σε απόσταση 16 χ.μ. από την πόλη της Χίου σε μια διαδρομή που θα σας μαγέψει αφού από τη μία πλευρά θα βλέπετε πιάτο την πόλη της Χίου και από την άλλη ένα μοναδικό δάσος από πεύκα. Το χωριό είναι χτισμένο σε ύψος περίπου 500 μέτρων. Ιδρύθηκε και κατοικήθηκε από τους εργάτες της Νέας Μονής τον 11ο αιώνα μ.Χ. Συγκαταλέγεται στα Μεσαιωνικά χωριά του νησιού με τον ιδιότυπο φρουριακό αρχιτεκτονικό ρυθμό τους.

Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και με μικρά παράθυρα τα οποία χρησιμοποιούνταν για να προστατεύονται από τις πειρατικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα. Ακόμα και σήμερα διατηρούν την αρχιτεκτονική του παρελθόντος. Το χωριό έχει θέα το πευκόφυτο δάσος καθώς και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Τα περισσότερα σπίτια είναι αναπαλαιωμένα και κατοικούνται από λιγοστούς εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους του χωριού αλλά και από αρκετούς λάτρεις της ησυχίας και του ειδυλλιακού τοπίου, οι οποίοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

Το χωριό περιτριγυρίζεται από το πευκοδάσος του Προβατά και από αρκετούς ελαιώνες κάνοντας το τοπίο ειδυλλιακό και μαγευτικό για τους επισκέπτες. Χτισμένο πάνω σε λόφο είναι ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο αφού από τις δυτικές του πλευρές μπορεί κανείς να δει τα Ψαρά αλλά και την μακρινή Εύβοια και να απολαύσει το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας.

Το πιθανότερο είναι ότι πήρε την ονομασία του από τον όρο Αυγωνύματα, δηλαδή φθηνά κτήματα.