Καλωσήλθατε στα Αυγώνυμα!

ΑΝΑΒΑΤΟΣ

Μόλις 20 χ.μ. από την πόλη της Χίου και 4 χ.μ. από το χωριό των Αυγωνύμων βρίσκεται ο Ανάβατος, ένα χωριό με μοναδική θέα σε ένα άγριο και απαράμιλλης εντυπωσιακής ομορφιάς περιβάλλον.

Όπως αναφέρεται το όνομα του προέρχεται από ένα αμυντικό οχυρό δύσκολα προσβάσιμο. Δεν υπάρχουν ιστορικές πηγές για την ακριβή χρονολογία ίδρυσης του. Το χωριό πιθανότατα χτίστηκε για άμυνα και κατασκοπία των γυμνών δυτικών ακτών της Χίου. Τα σπίτια ήταν πρόχειρα κτισμένα και το μοναδικό σημάδι Γενοβέζικης επιρροής , πέρα από γραπτές πηγές, είναι ο κεντρικός πύργος που αργότερα μετασκευάστηκε σε εκκλησία των Ταξιαρχών. Εγκαταλελειμμένο σήμερα για αιώνες θεωρούνταν το πιο ασφαλές μέρος όπου εκεί κατέφευγαν πολλοί Χιώτες για να προστατευτούν από τους Τούρκους. Επίσης και πολλά γυναικόπαιδα για να σωθούν από τη μανία σφαγής των Τούρκων το 1822 ώσπου τελικά έγινε ο Χιώτικος Ζάλογγος προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα στην κορυφή ενός βράχου, στο ίδιο χρώμα με αυτόν, έτσι ώστε ο οικισμός να μην ξεχωρίζει από το περιβάλλον του. Λόγω της μορφής και της βυζαντινής του προέλευσης χαρακτηρίζεται και ονομάζεται και ως ο "Μυστράς του Αιγαίου".